Röster om


För oss var det lite av en slump att vi valde att ha en doula med oss när vår andra son skulle födas. Vi viste inte riktigt vad en doula var innan jag läste boken föda utan rädsla. Vår första förlossning var okomplicerad och en bra upplevelse men när vi väntade vårt andra barn kände jag att jag ville förbereda mig lite mer än vad som ges via ordinarie mödravård och lånade därför förlossningsförberedande böcker på biblioteket. Jag ville vara mer närvarande under förlossningen och känna att jag kunde styra mer än vad jag hade gjort vid första barnet. Boken föda utan rädsla gjorde stort intryck på mig. Jag kände att det var precis vad jag letade efter och då väcktes tanken på att ha en doula med på förlossningen. Sedan började Covid-19 att öka i samhället och oron för att bli ensam på förlossningen blev allt större hos mig. Vi beslöt oss att ta kontakt med en doula och hittade Claras hemsida. Både jag och min man tyckte att hennes presentation tilltalade oss och vi bokade in ett första möte. Vi kände direkt att Clara var rätt person för oss. Vår upplevelse av henne var att hon är en jordnära, lugn, varm, trygg och kunnig person som har födande som ett stort intresse. Vi var så nöjda med hela doulapaketet. Förberedande samtal, gravidmassagen, närvaron under förlossningen samt avslutande samtal kändes mycket givande och som en otrolig förmån. Under denna resa med att få vår andra son har jag lärt mig så mycket om både mig själv, om det fysiologiska skeendet, om psyket och hur viktigt det är att känna sig trygg. Detta har Clara varit en stor del i och jag är så glad att vi valde att ha henne med på vår resa. Förlossningen blev den fina, härliga och spännande upplevelsen som jag önskade att den skulle bli. Claras stöd var som en trygg och varm, kram genom hela processen. Under värkarbetet var det så stor skillnad att ha henne vid vår sida. Jag kände stor skillnad på värkarna när jag hade det stöd som jag ville ha. Värkarna kändes meningsfulla och som att varje värk gjorde stor nytta. Min mans upplevelse var att han fick avlastning och kunde vara det lugna stödet han ville vara när Clara var med. Jag skulle verkligen rekommendera alla blivande föräldrar att undersöka om en doula kan vara något för dem för det ger så mycket mer. För oss var det helt klart värt allt och jag önskar verkligen att fler fick uppleva en så fin förlossning som vi hade. Jag är övertygad om att Claras närvaro och stöd gjorde skillnad både fysiskt och psykiskt för mig. 

Tack Clara för ditt stöd och för att du gör det du gör!!!

/Ann-Sofie


Clara, jag tänker så ofta på dig och det lugn och den trygghet du gav oss när vi födde S. Du var liksom med och födde oss alla tre i tryggheten, mig och M som föräldrar och S som vårt barn. Jag är så innerligt tacksam för den närhet du gav mig under de intensiva timmarna.

/Sara


Vi hade bestämt oss att anlita en doula som stöd till vårt första barns födelse på grund av Covid-19 då alla förlossningsförberdande kurser var inställda. Vi kände oss inte bekväma utan någon form av utbildning. Clara berättade mycket om förlossningen och vi pratade igenom våra tanker kring den. Utöver det visade hon oss övningar/massagetekniker som partnern kan använda hemma i latensfasen. Båda två var mycket hjälpsamma och förlossningen blev en unik och fantastisk upplevelse för oss alla tre. I efterhand kan vi bara rekommendera att ha en doula som stöd oavsett corona. Clara har gjort ett fantastiskt jobb och vi är väldigt tacksamma för det! 

/ Jasmin och Alexander


Att vara förstagångsförälder är alltid omtumlande, men att vara det i en pandemi resulterade i extra osäkerhet. Att ha Clara som doula gav tryggheten och verktygen att kunna lita på varandra och kroppen, både innan, under och efter förlossning.

/Evelina och Fredrik