Röster om

För mig var det en ren slump att jag fick höra av en vän om att hon tagit hjälp av en doula. Hon berättade så positivt om sin förlossningsupplevelse och om hur Clara hjälpt henne och hennes man att förbereda sig och tillsammans få en fantastiskt fin upplevelse då deras son föddes. Upplevelsen hon beskrev var så långt ifrån de bilder av rädsla och panik som jag bar på att jag knappt kunde tro att det var sant. När jag tittade in på Claras hemsida fastande jag för hennes ord, "ett fint minne att bära med sig resten av sitt liv". Kunde det verkligen var så?
När jag blev gravid kunde jag inte ana att man kan behöva mer stöd än man kan tro för att ta sig igenom en graviditet och förbereda sig inför förlossningen. Min resa från dess att jag upptäckte att jag var gravid tills vårt barn kom kantades av enorma rädslor och panikångest. Jag visst inte ens att graviditetsdepression fanns innan jag fick hjälp av mödravårdscentralen. Dessutom var jag så orolig för att något skulle hända min man i dessa pandemi tider och att jag skulle vara ensam och föda på något vis. 
När jag väl tog mod till mig och kontaktade Clara möttes både jag och min man av en sådan värme, kunskap och kärlek att jag faktiskt för första gången vågade tro på att föda ett barn kan bli ett av de finaste minnena i livet trots mina rädslor och mående. Tillsammans med Clara förberedde vi oss och Clara stöttade oss hela vägen fram. Hon fanns där när jag helst av allt ville kasta in handduken och rymma. Hon lugnade och förklarade, berättade och gav både tröst och mod.
Den vackraste vårdagen i mars kom vår lilla dotter till världen och både jag och min man är så tacksamma för att Clara fanns vid vår sida varje steg och i varje moment tills vi tillsammans fick uppleva ögonblicket då jag förstod att det var en flicka!
För mig betyder ordet doula skyddsängel och Clara blev min skyddsängel.
Tack Clara för allt ditt stöd, för oss var det verkligen ovärderligt! / SusanneVi är så glada att vi fick ha med dig när N föddes. Ditt lugn, kunskap, styrka och uthållighet gjorde jättemycket för oss båda. Heja dig- fortsätt jobba som du gör! / L och J


Stort innerligt tack för all hjälp till en fantastisk förlossningsupplevelse! / Sofia


Mitt första barn föddes med planerat snitt pga medicinska skäl och det hela var rakt igenom en fruktansvärd upplevelse. Jag kände mig dessutom snuvad på att inte ens fått prova att föda vaginalt. Inför min andra födsel så var jag fast besluten om att göra allt för att få en bättre upplevelse och valde därför att anlita en doula.
Efter ett videomöte med Clara så kändes valet av doula självklart. Hela hon utstrålade lugn och värme trots att det var över videolänk! Inför förlossningen hade vi några mycket bra möten där vi fick en helt annan kunskap än vad som står i de vanliga böckerna och kurserna som mödravården och sjukhusen erbjuder. Vi kände oss därför väl förberedda.
När förlossningen väl satte igång kunde jag själv och sedan tillsammans med min sambo hantera smärtan ganska bra. Jag var helt inställd på att allt skulle ta mååånga timmar. När smärtan efter 18 timmar väl blev outhärdlig och värkarna helt plötsligt började komma tätare tillkallade vi Clara som snabbt infann sig. Vi trodde fortfarande att det var ganska många timmar kvar. Men kort därefter började jag få krystvärkar trots att vi fortfarande var hemma. Nu insåg vi att det inte var långt kvar alls, men att förflytta sig till bilen blev plötsligt fullkomligt omöjligt. Det var dessutom fullt på alla sjukhus i hela Stockholm. Vi tillkallade därför ambulans och i väntan på den beskrev Clara hur jag skulle göra för att fördröja förloppet. Hon var helt lugn trots att jag nu var ganska panikslagen och tack vare henne höll sig även min sambo lugn. Hon var mycket bra på att kommunicera med sjukvårdspersonalen och på att få mig att känna mig trygg trots att det blev bråttom.
Vi hann till sjukhuset i tid och även här var det guld värt att ha Clara på plats. Hon kunde lugna mig när personalen var stressad och hon intygade att bebisen mådde fint när jag undrade varför hjärtljuden lät så konstiga och personalen inte riktigt svarade.
Allt gick bra och trots det dramatiska slutet blev det en positiv upplevelse och det har vi Clara att tacka förElin


Clara, jag tänker så ofta på dig och det lugn och den trygghet du gav oss när vi födde S. Du var liksom med och födde oss alla tre i tryggheten, mig och M som föräldrar och S som vårt barn. Jag är så innerligt tacksam för den närhet du gav mig under de intensiva timmarna. / Sara


I decided on a doula quite late in my pregnancy and contacted a few potential ones in the Stockholm area. Not many came back to me, but Clara responded super fast and her email sounded friendly, warm and reassuring. Amidst COVID-19, heavy snowfall and freezing temperatures, she actually suggested we meet up in person and go for a walk in the park so that we get to know each other. I really appreciated meeting her in person (I was only able to meet a couple of other doulas virtually and it was not the same) and we hit it off right from the start. Once we had a plan, Clara came to our flat three weeks in a row and we had some very informative, insightful and fun sessions. Our last in-person visit prior to my birth was actually a blissful full-body massage session which my heavily pregnant body was tremendously grateful for. Clara made me and my partner feel calm and very well prepared for the upcoming birth of our first child in a hospital setting within the Swedish healthcare system (both of us being expats). The birth itself was rough and long, but Clara always knew how to make me feel better and worked her magic over and over again. She always managed to be present just enough - she stepped in when my partner was tired or unsure how to help out, she backed off when we were in a good flow, she nudged us gently to sleep or eat during breaks. She remained calm, grounded and nurturing at all times and her ability to emphasize shined through and made me feel heard, valued and cared for. I can highly recommend Clara to all new and even seasoned parents - not only is Clara highly knowledgeable and professional, but she is also a kind and funny person. /  Martha


Vi har tänkt på dig mycket och på hur fantastiskt ditt stöd var för ett år (redan!) sen när vårt andra barn föddes och du var med på resan. Vi känner en stor tacksamhet och jag känner fortfarande rummet du skapade för mig - tack Clara! / F 


För oss var det lite av en slump att vi valde att ha en doula med oss när vår andra son skulle födas. Vi viste inte riktigt vad en doula var innan jag läste boken föda utan rädsla. Vår första förlossning var okomplicerad och en bra upplevelse men när vi väntade vårt andra barn kände jag att jag ville förbereda mig lite mer än vad som ges via ordinarie mödravård och lånade därför förlossningsförberedande böcker på biblioteket. Jag ville vara mer närvarande under förlossningen och känna att jag kunde styra mer än vad jag hade gjort vid första barnet. Boken föda utan rädsla gjorde stort intryck på mig. Jag kände att det var precis vad jag letade efter och då väcktes tanken på att ha en doula med på förlossningen. Sedan började Covid-19 att öka i samhället och oron för att bli ensam på förlossningen blev allt större hos mig. Vi beslöt oss att ta kontakt med en doula och hittade Claras hemsida. Både jag och min man tyckte att hennes presentation tilltalade oss och vi bokade in ett första möte. Vi kände direkt att Clara var rätt person för oss. Vår upplevelse av henne var att hon är en jordnära, lugn, varm, trygg och kunnig person som har födande som ett stort intresse. Vi var så nöjda med hela doulapaketet. Förberedande samtal, gravidmassagen, närvaron under förlossningen samt avslutande samtal kändes mycket givande och som en otrolig förmån. Under denna resa med att få vår andra son har jag lärt mig så mycket om både mig själv, om det fysiologiska skeendet, om psyket och hur viktigt det är att känna sig trygg. Detta har Clara varit en stor del i och jag är så glad att vi valde att ha henne med på vår resa. Förlossningen blev den fina, härliga och spännande upplevelsen som jag önskade att den skulle bli. Claras stöd var som en trygg och varm, kram genom hela processen. Under värkarbetet var det så stor skillnad att ha henne vid vår sida. Jag kände stor skillnad på värkarna när jag hade det stöd som jag ville ha. Värkarna kändes meningsfulla och som att varje värk gjorde stor nytta. Min mans upplevelse var att han fick avlastning och kunde vara det lugna stödet han ville vara när Clara var med. Jag skulle verkligen rekommendera alla blivande föräldrar att undersöka om en doula kan vara något för dem för det ger så mycket mer. För oss var det helt klart värt allt och jag önskar verkligen att fler fick uppleva en så fin förlossning som vi hade. Jag är övertygad om att Claras närvaro och stöd gjorde skillnad både fysiskt och psykiskt för mig.
Tack Clara för ditt stöd och för att du gör det du gör!!! / Ann-Sofie


Vi hade bestämt oss att anlita en doula som stöd till vårt första barns födelse på grund av Covid-19 då alla förlossningsförberdande kurser var inställda. Vi kände oss inte bekväma utan någon form av utbildning. Clara berättade mycket om förlossningen och vi pratade igenom våra tanker kring den. Utöver det visade hon oss övningar/massagetekniker som partnern kan använda hemma i latensfasen. Båda två var mycket hjälpsamma och förlossningen blev en unik och fantastisk upplevelse för oss alla tre. I efterhand kan vi bara rekommendera att ha en doula som stöd oavsett corona. Clara har gjort ett fantastiskt jobb och vi är väldigt tacksamma för det! / Jasmin och Alexander


Att vara förstagångsförälder är alltid omtumlande, men att vara det i en pandemi resulterade i extra osäkerhet. Att ha Clara som doula gav tryggheten och verktygen att kunna lita på varandra och kroppen, både innan, under och efter förlossning. Evelina och Fredrik