en-Lyxvård?

01/09/2019

Ännu en sommar är snart till ända. Ännu en sommar då tidningarna har rapporterat om överfyllda förlossningsavdelningar och dyra hyrbarnmorskeräkningar. Barnmorskor har vittnat om fruktansvärt stressiga arbetspass och minst en mamma har fött hemma i väntan på ledig plats. Same procedure as every year, James...

Jag arbetar som doula. Min yrkeskår beskylls ibland för att bedriva lyxvård. Människor som inte känner till vårt arbete drar på munnen. "Vad då doula? Varför räcker det inte med barnmorskan och partnern? Är inte det bara onödig lyx."

Lyx? Är det verkligen onödig lyx att inte vilja bli lämnad ensam på rummet? Är det onödig lyx att vilja bli sedd av annat än en CTG-apparat? Är det onödig lyx att önska sig mer stöd än punktinsatser av barnmorskan? Är det onödig lyx att ha en varm hand på ryggen? Att få massage under värken av någon som kan och har gjort det förut? Att få guidning under värken och hjälp att hitta vilan?

Har vi lärt oss att det är helt normalt och helt okej att en födande delar en barnmorska med flera andra? Att det är helt normalt och helt okej att en person vi kanske träffade första gången bara en timme tidigare, ska trösta och stötta när en är som mest sårbar? Att det är normalt och helt okej att den personen är en trött barnmorska som samtidigt har medicinskt ansvar för flera? Har vi lärt oss att det är normalt och helt okej att få bra stöd under födseln lite då och då och om vi har tur? Har vi lärt oss att det är normalt och helt okej att prata om just tur när det gäller omhändertagandet av oss dagen ett barn ska födas?

Som doula skriver jag naturligtvis under på barnmorskekårens vädjan om en födande - en barnmorska. Men jag vet också att även om det skulle bli verklighet skulle doulor fortfarande behövas. Och doulor skulle fortfarande inte vara onödig lyx. För en kvinna som föder kan inte få för mycket stöd. En närvarande barnmorska ger emotionellt stöd, men hon gör också en massa andra saker, hon håller koll på klockan, hjärtljud, öppningsgrad, bebisens position, blödningsmängd, och andra hundra saker vi andra knappt märker. Min lyx är att jag inte behöver ta medicinska ställningstaganden, jag är där endast och enbart som emotionellt stöd, hela tiden, no matter what. Det är min lyx, men inte kvinnans. Att hon har rätt till bra stöd, hela tiden, borde vara helt självklart.

Att få stöd under HELA födseln är ingen jävla lyx. Det är det minsta vi kan begära.