Goda nyheter!

16.09.2020

Just nu är jag på jour, och jour innebär mer tid för skrivande, mindre tid för schemalagda projekt. Under jourtid försöker se till att sova lite bättre och jag undviker mat som ger hemsk andedräkt och alkohol. Annars levs mitt liv ungefär som vanligt, kanske vakar jag lite mer över telefonen än annars! Att vara på jour är alltid att vara lite i anspänning, men jag gillar att leva i den anspänningen, lite i beredskap. Samtidigt kan det vara skönt att få en paus efter långa jourperioder. Jag kan vänta några minuter med att titta på det där SMS:et, behöver inte noja över dåliga nätter, när barnen håller mig vaken. Men efter ett kort tag börjar det dra i mig igen, klia i mig efter en ny jourperiod! Jour och födsel är visserligen bara en liten del av att arbeta som doula, en stor del går åt till förberedelser, möten, administration, marknadsföring osv, osv. Men födseln är förstås alltid extra speciell, av helt naturliga skäl... Födseln är ändå anledningen till att vi arbetar med detta.

Precis innan den här jourperioden påbörjades hann jag även med en otroligt givande gravidmassörutbildning på kunniga Behandlinsgteam John Carrier. Så från och med nu går det att boka gravidmassge med mig på Kroppsverkstan Hammarbyhöjden. Jag ger både behandlande och avslappnade massage. Jag har även lagt till ett stycke gravidmassage i hemmet för alla mina doulaklienter. Jag har flera tankar med det; delvis är det förstås bra med massage i slutet på graviditeten, när många kvinnor är tunga och svullna. Massage ökar också det egna oxytocinet, som vi ju behöver för att senare kunna föda. På så sätt är massage en alldeles utmärkt alternativ förlossningsförberedelse. Men anledningen är också att jag tidigare ibland har känt att det behövs fler träffar. För att jag på riktigt ska kunna bygga upp en kontinuerlig relation med paren/mammorna behöver vi också ses kontinuerligt. Jag är inte säker på att endast två förberedande möten är tillräckligt. Säkerligen räcker det i många fall - men inte alltid. Jag tänker alltså att massagen även är ett sätt för mig att fördjupa doulastödet, vilket jag hoppas alla kommer att vinna på i slutändan.

Och till slut lite coronanytt: Även om inte alla klinker (ännu) har uppdaterat info om doulors och/eller flera stödpersoners medverkan på förlossningarna verkar det som vi nu välkomna igen på samtliga stockholmssjukhus! Sedan länge har vi kunnat doula på SöS, BB Stockholm, Karolinska Huddinge och Karolinska Solna, men nu har alltså även Södertälje öppnat upp och enligt info även Danderyd. Tack! Det känns väldigt skönt att faktiskt återigen kunna ge de födande stöd precis hela vägen...